OKULUMUZ E GÜVENLİK PLANI

OKULUMUZ E GÜVENLİK PLANI

24.03.2023 151

OKUL GÜVENLİK PLANI

Dijital teknolojiler öğrenciler için de olağanüstü imkanlar ve fırsatlar sunmaktadır.Öğrenciler de internet ortamından edindikleri tecrübe ile eğlenceli içeriklere,sosyal medyaya ve benzeri etkinliklere kolayca ve hızlıca erişim sağlayabiliyorlar.Ancak, dijital teknolojilerin sağladığı bu harika imkanların yanında, çocuğun zihinsel, ruhsal ve fiziksel saldırılarla, tuzaklarla karşılaşması tehlikesinin varlığı da hafife alınamaz bir gerçekliktir.Gün geçmiyor ki, bazı online oyunlar sebebiyle ebeveynleri korkutan, endişeye ve dehşete düşüren, ruhsal ya da fiziksel olarak mağdur olmuş bir çocukla ilgili bir haber duymamış olalım!

 Çevrimiçi gençlerin karşılaştığı risklerden biri de siber zorbalık veya çevrimiçi mağduriyettir.Siber zorbalığın bazı örnekleri açıkça tanımlanabilirken diğerleri daha azdır. Siber kelimenin mağdurunu korkutmak için kullandığı dil ve taktiklerin cezai bir suç olduğunun açık işareti olduğu durumlarda olabilir, bazı durumlarda ise yalnızca bir şahsın kötü davranışlarından kaynaklanır.Siber zorbalık, genellikle eylemin tekrarını gerektirir.Siber zorbalığı yaygınlaştırma konusunda, özellikle geleneksel zorbalığa kıyasla açık bir anlaşma eksikliği var ve bu, yaygınlığı hakkındaki istatistikleri etkiliyor.İnternetteki siber zorbalığa hitap etmenin bir yolu, akran zorbalığı ve siber zorbalık arasındaki bağlantıyı kullanmaktır.Akran zorbalığına, gençlerin sahip oldukları ve birbirlerine karşı olan ilişkileri ve tutumları geliştirmeye çalışan girişimler denir.Bu tür girişimleri, çevrimdışı zorbalığa karşı koymak için potansiyel olarak etkili önleme tedbirleri olarak düşünülmekte ve çevrimiçi zorbalığa karşı koymada da yararlı olabilirler.

 Okullar, okul çapında bir zorbalık önleme programının oluşturulmasını kolaylaştıracak politikalar oluşturur ve bu programlar tipik olarak etkinliklerinin periyodik değerlendirmelerini içerir.Başarılı ve etkili programlar, bireysel öğrencilerden ve sınıflardan, eğitimcileri ve öğrencileri birleştiren zorbalık karşıtı takımlara kadar, okulda her seviyede zorbalık karşıtı stratejileri teşvik etmek için çalışır.

 World Wide Web'deki sınırsız içerik, olgunlaşmamış gençleri istenmeyen ve yanlış pek çok yanlış yola sevk edebilir.Bunun önüne geçmek için okullarda öğrencilere ve öğrenci velilerine yönelik çeşitli faaliyetler yürütülmekte ve bu faaliyetlerin yürütülmesi sürecinde öğrenci ve öğrenci velileri konu il ilgili olarak bilgilendirilmektedir.

 Öğrencilerin internette mahremiyetlerini korumaları durumunda, internetin oluşturduğu risklerin birçoğu azaltılabilir. Kişisel bilgilerin gizliliği ve bu bilgilerin internette  nasıl korunacağı ve nasıl yönetileceği konusunda öğrencilerin okullarda bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi bu konuda çok önemli bir nokta teşkil etmektedir.

 Anne,baba ve çocuğun  hayata ve olaylara bakış açısı farklılık arz ettiğinden  e-güvenlik noktasında ortaya çıkabilecek sorunların çözümü noktasında yanlış anlaşılmaların önüne geçilebilmesi için iletişim kanallarının açık olması ve sağlıklı bir iletişimin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması öncelik arz etnektedir.

Sonuç olarak çok hızlı gelişen dijital teknolojiler sebebiyle öğrenciyi internet ortamından tamamen uzak tutmak mümkün olmamakta, interneti tamamen yasaklamak sorunu çözememektedir. Kaldı ki çevresel etkenler ve ebeveyn tutumları sebebiyle interneti tamamen yasaklamak ve erişimi engellemek imkansız bir hal almıştır. Bu sebeple çocuğu internet ortamının oluşturduğu tehlikelerden korumak için tamamen yasaklamaya çalışmaktan daha etkili tedbirler bulmak zorunluluğu vardır.                 

Bu gerçekler sebebiyle, okul politikası olarak öğrencilerimizi internet ortamlarının tehlikelerinden ve zararlarından koruyabilmek için ısrarlı ve kararlı bir şekilde uygulamalar gerçekleştirir ve gerekli,uygulanabilir yasaklar getiririz.

 

 

OKUL GÜVENLİK PLANI  icerikler/okulumuz-e-guvenlik-plani_13845068.html

AMAÇ          icerikler/amac_13889013.html

SORUMLULUKLAR    icerikler/sorumluluklar_13889022.html

E-GÜVENLİK (E-SAFETY) POLİTİKAMIZ   icerikler/okulumuz-e-guvenlik-politikasi_13845048.html

OKUL WEB SİTESİ            icerikler/okul-web-sitesi_13889043.html

GÖRÜNTÜ VE VİDEOLARIN PAYLAŞIMI         icerikler/goruntu-ve-videolarin-paylasimi_13889049.html

KULLANICILAR                  icerikler/kullanicilar_13889059.html

İÇERİK                                     icerikler/icerik_13889066.html

İNTERNETİN VE BİLİŞİM CİHAZLARININ GÜVENLİ KULLANIMI                  icerikler/internetin-ve-bilisim-cihazlarinin-guvenli-kullanimi_13845098.html

CEP TELEFONLARI VE KİŞİSEL CİHAZLARIN KULLANIMI              icerikler/cep-telefonlari-ve-kisisel-cihazlarin-kullanimi_13888960.html

E-GÜVENLİK EĞİTİMİ       icerikler/e-guvenlik-egitimi_13845099.html